Tasa-arvoinen varhaiskasvatus

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -sivusto tarjoaa tietoa ja materiaaleja tasa-arvosta

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -sivusto tarjoaa ammattilaisille, opiskelijoille ja muille kiinnostuneille tietoa tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta varhaiskasvatuksesta. Sivustolla on myös käytännön harjoituksia sekä havainnointimenetelmiä, joiden avulla pääsee haastamaan omaa ajatteluaan ja muuttamaan päiväkodin toimintaympäristöä ja omaa toimintaa tasa-arvoisempaan ja yhdenvertaisempaan suuntaan. 

Tutustu Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -sivustoon tästä!

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -sivustolla tarkastellaan varhaiskasvatuksen arkea tasa-arvon eli sukupuolisensitiivisyyden ja sukupuolen moninaisuuden että yhdenvertaisuuden eli antirasismin, ekososiaalisen kasvatuksen ja normitietoisuuden näkökulmista. Sivustolta löytyy muun muassa itseopiskelumateriaalia, menetelmäpankki sekä tietoa tarjolla olevista koulutuksista. 

Tässä ideajutussa teemme nostoja sivuston suosituimmista materiaaleista ja menetelmistä.

Leikin ja leikkikaverin arvonta

Leikin ja leikkikaverin arvonta mahdollistaa lapsille tutustumisen uusiin leikkeihin ja leikkikavereihin. Samalla arvottu leikkihetki opettaa, että toisen kanssa voi leikkiä esimerkiksi ikäerosta, kielitaidosta tai sukupuolesta riippumatta.

Tutustu menetelmään tästä 

Yhdenvertaisen kasvatuksen muistilista

Yhdenvertaisen kasvatuksen muistilista toimii monella tavalla: kahvihuoneessa esillä ollessaan se voi esimerkiksi herättää keskustelua työyhteisössä, varhaiskasvatusyksikön eteisessä esillä ollessaan keskustelua voi puolestaan herätä huoltajien kanssa.

Tutustu muistilistaan tästä 

Kirjalista

Kirjalistalta löydät kirjoja, joissa käsitellään tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä teemoja ja joissa on normeja rikkovia ja moninaisia hahmoja

Tutustu kirjalistaan tästä 

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskävely

Kävelyn voi toteuttaa lasten kanssa yhdessä sisä- tai ulkotiloissa valintanne mukaan. Kävelyssä keskustellaan leikkipisteistä ja tiloista yhdessä. Kävelystä voi tehdä leikin, jossa lasten kanssa ollaan seikkailulla varhaiskasvatuksen tiloissa. Reissulle voi lähteä pieni joukko seikkailijoita tarkastelemaan tiloja yhdessä ja tekemään huomioita siitä, mistä paikoista he erityisesti tykkäävät ja miksi. Lapset voivat merkitä mieleiset ja vähemmän mieleiset paikat eri symboleilla, väreillä tai leluilla.

Tutustu menetelmään tästä 

 

    Yhteystiedot
  • Nimi: Nea Alasaari
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Projektipäällikkö, Tasa-arvoinen varhaiskasvatus
  • Sähköposti: nea.alasaari@naisunioni.fi
  • Puhelinnumero: 0447509106

Katso uusimmat ideamme!