Tiedot vuoden 2024 liikunnallisen elämäntavan paikallisista kehittämishankkeista

Tiedot jaetaan tiedoksi kuntien ja toimijoiden kehittämistyön tueksi. Hankkeet ovat yhä käynnissä ja suuri osa hankkeista kehittää Liikkuvat-toimintaa kunnissa.

Liikkuva varhaiskasvatus -toimintaa toteuttavien hankkeiden sisällöistä on koottu ja julkaistu esitysraportti Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk)/Likesin toimesta. Koonti löytyy Jamkin sivuilta.

Samalta sivulta löytyvät tiedot myös muista avustuksen kohderyhmistä:

Hanketiedot on koottu myös useilta vuosilta Power BI -tietoalustalle:

 

Vuonna 2024 liikunnallisen elämäntavan paikallisia kehittämisavustuksia myönnettiin 160 hankkeelle yhteensä 3,58 miljoonaa euroa. Suurin osa hankkeista kohdistettiin Liikkuvat-toimintaan. Liikkuva varhaiskasvatus -toimintaa pääasiallisena toimenpiteenään lähti toteuttamaan 27 hanketta. Useammatkin hankkeet kohdistuvat toimintaansa varhaiskasvatukseen, mutta näissä hankkeissa oli muitakin kohderyhmiä. Tällaisia hankkeita käynnistyi 44 kappaletta.

Liikkuva varhaiskasvatus -hankkeet

Liikkuva varhaiskasvatus -hankkeissa kohderyhminä ovat lapset ja heidän perheensä. Toiminnassa pyritään huomioimaan erityisesti vähän liikkuvat ja heikot motoriset taidot omaavat lapset.

Tavoitteena hankkeissa ei ole vain varhaiskasvatuspäivän aikaisen liikkumisen lisääminen, vaan kokonaisvaltaisen liikunnallisen elämäntavan juurruttaminen. Tämä näkyy hankehakemusten tavoiteteksteissä, joissa nousee yhtenä yleisimpänä tavoitteena lasten ja perheiden omatoimi- ja arkiliikunnan edistäminen.

Liikkuva varhaiskasvatus -hankkeiden (n = 27) tavoitteet

Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnan kehittämisessä oleellinen menestystekijä on kuntakoordinaatio ja toimintakulttuurien muuttaminen. Hankkeet ovatkin voineet käyttää avustuksista ison osan palkkakustannuksiin, jolla kehittämistyötä on saatu eteenpäin. Välineiden hankintaan ja koulutuksiin on suunniteltu toisiksi suurimmat osat hankebudjeteista.

Lapsia osallistetaan hankkeiden suunnitteluun ja henkilöstön osaamista lisätään koulutuksilla, seminaareilla ja verkostotapaamisten avulla. Lasten motoristen taitojen arviointi on yleisin koulutusteema. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö ja perheliikunta on tärkeä osa niin Liikkuva varhaiskasvatus -hankkeita kuin niitä hankkeita, joissa kehitetään pääasiassa perheliikuntaneuvontaa, mutta joissa varhaiskasvatus on yksi oleellinen yhteistyökumppani.

Hakemusten perusteella liikkumisen puheeksi ottamiseen esimerkiksi vasukeskusteluissa voidaan tarvita lisää vinkkejä. Aihe ei juurikaan noussut hankehakemuksista. Perheitä sen sijaan on tiedotettu laajasti varhaiskasvatuspäivän aikana toteutettavasta toiminnasta.

Hankkeen vaikutusten arvioinnissa Nykytilan arviointi oli yleisin työkalu. Nykytilan arviointi on tarkoitettu varhaiskasvatuksen yksiköille toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Tuloksista on mahdollista saada myös kuntakooste, jota esimerkiksi Liikkuva varhaiskasvatus -koordinaattorit ovat voineet käyttää. Muita yleisiä hankkeiden suunnittelemia vaikutusten arviointimittareita ovat tapahtumien, koulutusten ja osallistujien lukumäärät sekä palautteet.

Hankkeiden tulisi rohkeammin mitata myös konkreettista toimintakulttuurin muutosta, esimerkiksi liikkumiseen käytettyä aikaa. Hanketoiminnassa olisi mitattava alkutilanne ja lopputilanne. Hankehakemuksissa kuvataan myös harvoin, mihin hyväksi havaitut uudet toimintamallit kirjataan. Vuosikellot, joissa on erilaiset tapahtumat ja esimerkiksi Nykytilan arvioinnin toteuttamisen ajankohta, voivat sisältää myös säännöllisempiä kirjauksia erilaisista liikuntakäytännöistä. Muita hyviä kirjaamisen paikkoja ovat yksikkökohtaiset tai kunnan vasut tai kunnan hyvinvointisuunnitelma.

Käytetyt mittarit hankkeissa vaikutusten ja toiminnan arvioinnissa:

  • Nykytilan arviointi -työkalu
  • Tapahtumien määrä
  • Koulutuksiin osallistuneiden määrä
  • Perheliikuntasalivuorojen varausten määrä
  • Koulutuksista saatu palaute
  • Perheiltä saatu palaute
  • Kysely arjen liikkumisesta
  • Perheiden vapaa-aikakysely
  • Virveli-tietokantaan kootut tiedot
  • Perheiden liikuntareppu on innostanut perheitä liikkumaan enemmän yhdessä.
  • Aktiivisuusrannekkeiden käyttö ja seuranta
  • Tarvittavat välineet hankittu
  • Karvin Valssi- työkalu

Liikkuva varhaiskasvatus -toimintaa on tuettu vuodesta 2020 alkaen yhtenä painopisteenä liikunnallisen elämäntavan paikallisten kehittämisavustusten myöntämisessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt aluehallintoviranomaisten jaettaviksi avustukset, jotta väestön liikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta lisättäisiin Suomessa koko elämänkulussa, erityisesti vähän liikkuvien keskuudessa. Avustuksen avulla on toimeenpantu valtakunnallista liikkumisen edistämisen Liikkuvat-kokonaisuutta paikallisella tasolla.

Lisätietoja:

Marianne Turunen
tutkija
marianne.turunen@jamk.fi
+358504759522

Henni Syväoja
tutkija
henni.syvaoja@jamk.fi
+358444932445