Liikkuva ja oppiva -podcast

Liikkuva ja oppiva -podcast on suunnattu kaikille lasten ja nuorten liikkumisen edistäjille – niin opettajista varhaiskasvattajiin kuin kaikille muillekin lasten liikkumisesta ja oppimisesta kiinnostuneille.

Mikä on Liikkuva ja oppiva -podcast?

Liikkuva ja oppiva -podcastissa sukelletaan aktiivisempien ja viihtyisämpien varhaiskasvatuspäivien maailmaan. Liikkuva ja oppiva -podcastin jaksoja julkaistaan marraskuussa 2024 joka perjantai. Podcastia voit kuunnella kaikista suosituimmista podcast-palveluista, kuten Spotifysta.

Voit jakaa oman podcast-hetkesi tägäämällä @liikkuvavarhaiskasvatus.

5. Fyysisesti aktiiviset leikit ja motivoivat oppimisympäristöt

Jaksossa puhutaan fyysisesti aktiivisesta leikistä ja sitä tukevasta ympäristöstä. Millaisia tutkittuja hyötyjä fyysisesti aktiivisella leikillä on ja millainen ympäristö lasten leikkiä tukee?

Vieraana jaksossa on maankäytön suunnittelun professori Marketta Kyttä Aalto-yliopistosta sekä liikuntapedagogiikan yliopistonlehtori ja dosentti Arto Laukkanen Jyväskylän yliopistosta.

Kuuntele jakso Spotifysta 

Kuuntele jakso ilman Spotify-sovellusta 

 

6. Miten päiväkodin toimintakulttuuri edistää lasten liikkumista?

Jaksossa puhutaan siitä, miten päiväkodin toimintakulttuuri voi edistää lasten liikkumista. Miten asiantuntijavieraidemme päiväkotien ympäristöt motivoivat lapsia liikkumaan? Entä miten uuden päiväkodin toimintakulttuuri rakennetaan liikunnalliseksi lapsia samalla osallistaen?

Vieraana jaksossa on päiväkotiyrittäjä ja päiväkodin johtaja Henna Heinonen sekä varhaiskasvatusyksikön johtaja Johanna Eskelinen.

Kuuntele jakso Spotifysta 

Muut Liikkuva ja oppiva -podcastin jaksot

1. Liikunta, mielikuvitus ja aivot

Podcastin ensimmäisessä jaksossa puhutaan liikunnasta, mielikuvituksesta ja aivoista. Miten liikunta on yhteydessä aivoterveyteen ja oppimiseen? Entä miten mielikuvituksella voidaan lisätä liikettä?

Vieraana jaksossa on professori ja aivotutkija Minna Huotilainen sekä esiintyvä taiteilija, opettaja ja aktiiviliikkuja Miikka Mäkelä, joka MotoriikkaMiikkanakin tunnetaan.

Kuuntele ensimmäinen jakso Spotifyssa

2. ”Ei se olekaan niin erityistä, kun se on niin tavallista”

Liikkuva ja oppiva -podcastin toisessa jaksossa tarjotaan liikettä toimintakyvyltään erilaisten lasten koulupäivään.

Mitkä asiat ovat erityisen tärkeitä toimintakyvyltään erilaisten lasten liikkumisen huomioinnissa? Entä mistä tämän päivän asiantuntijavieraat lähtevät omassa työssään liikkeelle, jos ryhmässä on erityistä tukea tarvitseva lapsi?

Vieraina jaksossa ovat lasten liikunnan asiantuntija Tuuli Tiainen Lasten Liikunnan Tuesta sekä ammattiopisto Spesian konsultoiva liikunnanopettaja Niko Leppä.

3. Toiminnallista oppimista eri tasoilla

Miten liikettä voi lisätä helposti ja hauskasti oppitunneille? Kuinka paljon toiminnallisuutta on riittävästi? Millaista tutkimusdataa toiminnallisen oppimisen takaa löytyy? Miten asiantuntijavieraamme hyödyntää toiminnallisuutta omassa opettajan työssään?

Vieraana jaksossa on matemaattisten aineiden opettaja, tutkija ja tietokirjailija Hannu Moilanen.

4. Lasten ja nuorten osallisuus – yhteenkuuluvuutta ja me-henkeä

Mitä osallisuudella oikein tarkoitetaan ja miksi osallisuuden kokemukset ovat niin tärkeitä? Entä miten osallistamalla ja yhteisöllisyyttä lisäämällä voidaan lisätä liikettä koulupäiviin?

Vieraana jaksossa on lapsiasiavaltuutetun toimiston ylitarkastaja Katja Mettinen sekä Raision Vaisaaren koulun Liikkuva koulu -koordinaattori ja opettaja Johanna Lähteelä.

7. Pienin askelin lisää toiminnallisuutta opiskeluun

Tässä jaksossa puhutaan toiminnallisesta oppimisesta ja siitä, miten se vaikuttaa opiskelijan keskittymiseen, läsnäoloon ja vireystilaan. Voiko muullakin tavalla oppia, kuin istumalla paikallaan? Millaisilla asioilla ja vinkeillä toiminnallisuutta voi vahvistaa esimerkiksi omalla oppitunnilla tai omassa oppilaitoksessa?

Vieraana jaksossa on Heidi Syväoja, dosentti ja vanhempi tutkija Jyväskylän ammattikorkeakoulusta Likesiltä, sekä Susanna Takalo, yliopistonlehtori ja postdoc-tutkija Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta.

Kuuntele seitsemäs jakso Spotifysta