Valtakunnallisen Liikkuvat-kokonaisuuden avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -toiminnalla on edistetty ensisijaisesti lasten ja nuorten liikkumista ja hyvinvointia, mutta myös henkilöstön hyvinvoinnin edistämiseen on kiinnitetty viime vuosina enemmän huomiota. Liikkuvalla aikuisella on Liikkuva työelämä -kokonaisuus, joka tarjoaa työpaikoille työkaluja ja toimintamalleja työkyvyn tukemiseksi liikunnallisin keinoin.
Lähes kolmannes henkilöstöstä arvioi työkykynsä heikentyneeksi
Henkilöstöä (pl. johtajat) pyydettiin ensin arvioimaan nykyistä työkykyään asteikolla 0–10 ja vastausten perusteella laskettiin henkilöstön keskiarvo (taulukko 1). Varhaiskasvatuksen henkilöstön koetun työkyvyn keskiarvo on 7,87, perusopetuksen henkilöstön 7,81 ja toisen asteen henkilöstön 7,90. Kaikissa kohderyhmissä lähes kolmannes henkilöstöstä kuuluu työkykynsä heikentyneeksi arvioineiden osuuteen. Verrattuna neljän vuoden takaisiin tuloksiin, työkyky koetaan heikommaksi kaikissa kohderyhmissä.
Kyselyissä tiedusteltiin myös johtajilta, millaisia hyvinvoinnin tukimuotoja henkilöstölle on tarjolla. Yleisimmin henkilöstön hyvinvointia tuetaan liikunta- ja hyvinvointieduilla, jotka mainitsi noin 90 prosenttia johtajista. Varhaiskasvatuksen (n=53) johtajista noin puolet toi esiin aktiivisen työmatkaliikkumisen edistämisen. Lisäksi varhaiskasvatuksen johtajista reilu viidennes mainitsi yksikön liikuntatilojen maksuttoman käytön, asiantuntijapalvelut henkilöstölle sekä osallistumisen yhdessä liikunta- ja hyvinvointitapahtumiin henkilöstön hyvinvoinnin tukimuodoiksi.
Näitä asioita esitellään ja pohditaan laajasti Jamk Arenassa julkaistussa artikkelissa.
Kirjoittajat: Katariina Kämppi, Juhani Merilehto, & Katja Rajala (2024). Jamk Arena Pro.