Kurikan varhaiskasvatuksen liikkumisen vuosikello

Kurikan liikkumisen vuosikello ja Padlet-alusta ovat yhteinen ilon asia

Kurikan varhaiskasvatuksen liikkumisen vuosikello kokoaa yhteen varhaiskasvattajille tärkeimmät vuoden kiertoon liittyvät teemat, viikot, muistutukset ja tapaamiset. Vuosikellon yhteyteen on kehitetty yhteinen Padlet-alusta, josta varhaiskasvattajat voivat kiireisen arjen tiimellyksessä käydä poimimassa valmiita ideoita, leikkejä ja harjoituksia vuosikellon teemojen toteuttamiseen.

Kurikan varhaiskasvatuksessa on kehitetty yhdessä vuosikellotyökalu ja sen tueksi konkreettinen ideapankki, jotka tukevat liikkumisen lisäämistä varhaiskasvatuksen arjessa ympäri vuoden.

– Varhaiskasvatuksen liikkumisen vuosikello on ollut yksi mukava yhteisen tekemisen tuote, johon on yhdistetty liikuntatoimen osaaminen ja varhaiskasvatuksen pedagoginen osaaminen. Se on ennen kaikkea luotu tukemaan varhaiskasvattajien arkista työtä, Kurikan varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvalta kertoo.

Toimivan vuosikellon myötä varhaiskasvattajien ei tarvitse käyttää aikaa sen miettimiseen, onhan arjessa harjoitettu tarpeeksi esimerkiksi motorisia taitoja tai tasapainoa. Kun vuosikellon vuodenkiertoa noudattaa, tulevat kaikki varhaiskasvatussuunnitelman osa-alueet ja liikkumisen suositukset huomioiduiksi.

Kurikan varhaiskasvatuksen Padlet-alusta

Vuosikello ja padlet-alusta kaikkien yhteisessä käytössä

Vuosikello on työstetty yhdessä varhaiskasvattajien kanssa kokonaisuudeksi, jossa on kirjattuna vuoden kiertoon liittyvät tärkeimmät teemat, viikot, muistutukset ja tapaamiset. Vuosikellon ytimestä löytyy kunkin kuukauden liikkumisteema, ja ulkokaarelta teemaa tukevat tekemiset ja harjoitteet. Vuosikellon terälehdistä puolestaan löytyy valtakunnalliset teemaviikot ja tapaamiset.

– Lisäksi visuaaliseen vuosikelloon on varhaiskasvattajien toiveesta upotettu tärkeitä muistutuksia, kuten nykytilan arviointi sekä arkisemmat muistettavat asiat, kuten uimahallin ja muiden liikuntatilojen varaukset, kertoo varhaiskasvatuksen liikunnanohjaaja Maija Keto.

Vuosikellon lisäksi Kurikassa on luotu Padlet-alusta kaikille varhaiskasvattajille hyödynnettäväksi. Keto kertoo, että Padlet-alusta toimii yhteisenä liikkumisen ideapankkina, jossa kaikki liikkumisen edistämiseen liittyvä tieto, ideat ja nettilinkit ovat helposti saatavilla yhdessä paikassa, vain yhden tai kahden klikkauksen päässä.

– Padlet-alusta oli hyvä innovaatio, jonka keksimme vuosikellon yhteyteen. Varhaiskasvattajien täytyy arjessaan huomioida pienillä resursseilla monia asioita, ja liikkumisen edistämistä voidaan helpottaa näin kokoamalla kaikki tieto ja ideat yhteen paikkaan. Padlet-ideapankissa on täysin valmiita leikkejä vuosikellon teemojen toteuttamiseen, ja leikit voidaan sieltä vain poimia osaksi arkea, Koskenvalta lisää.

Padlet-alustan ideat on jaoteltu viiteen teemaan: motorisiin perustaitoihin, liikuntaan vuodenaikojen mukaan, musiikkiliikuntaan, siirtymiin ja odottelutilanteisiin sekä tärkeisiin nettilinkkeihin. Padlet-seinille varhaiskasvattajat voivat käydä myös itse täydentämässä ja lisäämässä toimiviksi todettuja ideoita muiden käyttöön. Jokaisessa yksikössä liikuntavastaava vastaa Padletin käytön tekemisestä tutuksi muille varhaiskasvattajille.

– Voimme nyt sanoa, että kaikkien 200 varhaiskasvattajamme yhteinen Padlet-ideapankki on lisännyt yhteisöllisyyttä. Vaikka toimimmekin kaikki eri yksiköissä, työn iloa ja flow:n tunnetta lisää se, että tietää muidenkin tekevän töitä juuri samojen teemojen kanssa, Koskenvalta ja Keto summaavat.

– Se, että koko kunnan ja koko Suomen lapset ja perheet liikkuvat, on meidän kaikkien etu. Haluamme jakaa ideoitamme avoimesti ja siten innostaa ja kannustaa myös muita tekemään toimivia asioita. Se tuottaa myös meille hyvää mieltä, jos joku innostuu meidän ideastamme!

    Yhteystiedot
  • Nimi: Outi Koskenvalta
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Varhaiskasvatuspäällikkö
  • Sähköposti: outi.koskenvalta@kurikka.fi

Katso uusimmat ideamme!