Liikuntasali

Leiki ja liiku -toiminta liikuttaa lapsia Espoossa

Leiki ja Liiku -toiminnassa 5–6-vuotiaat lapset osallistuvat ohjattuihin liikuntahetkiin osana päiväkotien säännöllistä ohjelmaa. Toiminnan mahdollistajana on toimiva yhteistyömalli Espoon kaupungin ja liikuntaseurojen välillä.

Toimintamalli on tuotu Espooseen Tanskan Kögestä, jossa samankaltaista toimintaa on toteutettu jo yhdeksän vuoden ajan. Siellä Leiki ja liiku -toiminta on kiinteä osa varhaiskasvatuksen arkea. Myös Espoossa liikuntatunneille osallistuminen on säännöllistä koko lukuvuoden. Tunneille voi osallistua joka viikko tai joka toinen viikko. Tunnit suunnitellaan kuuden viikon jaksojen mukaan, minkä jälkeen sisältöä muutetaan.

Leiki ja Liiku -toimintaa toteuttavat yhteistyössä Espoon kaupungin Liikunta ja urheilu, suomen- ja ruotsinkielinen varhaiskasvatus sekä voimisteluseurat. Kaikki osapuolet ovat olleet innoissaan toiminnasta ja sitoutuneet siihen ennakkoluulottomasti. Säännöllinen toiminta alkoi elokuussa 2023 uudessa Kameleonten liikuntakeskuksessa, Leppävaarassa, jossa vastuuseurana toimii Espoon telinetaiturit. Toiminta on tänä vuonna laajenemassa myös Tapiolaan ja Keski-Espooseen.

– Toteutamme uudella tavalla liikuntaa lapsille varhaiskasvatuspäivän aikana yhdessä eri toimijoiden kanssa. Toiminta tuo lisäarvoa ja hyötynäkökulma on laaja, kun saadaan kaikki kahden ikäluokan lapset liikkumaan. Varhaisen lapsuuden liikuntakokemukset luovat pohjan myöhemmälle fyysiselle aktiivisuudelle ja terveydelle. Toiminta ei keskity pelkästään fyysiseen kehitykseen, vaan se tukee myös sosiaalisten, kognitiivisten ja emotionaalisten taitojen kehittymistä. Leiki ja liiku edistää yhteistyötä lasten välillä ja parantaa sosiaalisia taitoja. Yhteistyöhön perustuvat aktiviteetit auttavat lapsia oppimaan toistensa huomioon ottamista ja ryhmätyötaitoja, antavat mahdollisuuden kokea onnistumisen elämyksiä. Se puolestaan parantaa lasten itseluottamusta ja itsetuntoa, kertoo Espoon kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Marianne Uppa.

Olosuhteet tärkeitä toimintaa suunniteltaessa

Toimintapaikkoja suunniteltaessa olosuhteet ovat tärkeässä asemassa. On löydettävä toimivat ja vapaat tilat hyvien kulkuyhteyksien päässä.

– Meillä toiminnan suunnittelu on lähtenyt liikkeelle olosuhteista, ensin on löydettävä toimivat ja vapaat tilat. Espoon kaupunki vastaa ja maksaa tiloista ja välineistä, sillä meille on tärkeää saada lapset liikkeelle. Tämän jälkeen esittelemme mallin varhaiskasvatukselle ja seurat rakentavat sisällön. Osallistuvien varhaiskasvatusyksiköiden kasvattajat tuovat sitten lapset seuran ohjaamille tunneille. Lisäksi varhaiskasvattajat ovat myös tärkeässä roolissa ohjaamassa ja auttamassa oman ryhmänsä kanssa, Uppa jatkaa.

Liikunnallisia ideoita varhaiskasvatukseen

Yksi toiminnan tavoitteista on osallistavan toiminnan kautta tuoda uusia liikunnallisia ideoita varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvattajia osallistetaan harjoitusten aikana ja liikkeistä on tuotettu valmiita kuvakortteja sekä videoita, mitkä auttavat liikkeiden tekemisessä. Tunneilla harjoitellaan paljon motorisia perustaitoja, kuten kuperkeikkoja, roikkumista ja hyppimistä. Tunnin lopussa on lisäksi vapaata leikkiä sekä rentoutumishetki.

– Lapset oppivat myös harjoitusten aikana sääntöjä ja uskallus kehittyy pikkuhiljaa, kun uskaltaa yrittää. Lisäksi konsepti edistää tasa-arvoa, kun kaikki pääsevät osallistumaan ja nauttimaan liikunnan ilosta. Palaute kasvattajilta on ollut hyvää ja muutamia kaupunkeja on ollut tutustamassa malliimme, joten toivottavasti malli leviää jatkossa laajemmin, Uppa summaa.

Liikuntasali

Katso uusimmat ideamme!