Päiväkotien palvelulupaukset sitouttavat liikkumisen edistämiseen Kurikassa

Kurikan päiväkotien palvelulupaukset ovat päiväkotiryhmien lupauksia siitä, miten kukin ryhmä sitoutuu lisäämään liikettä ja toiminnallisuutta varhaiskasvatuksen arkeen. Kurikassa liikkuva varhaiskasvatus on koko kunnan yhteinen asia, jonka eteen jokainen toimija voi tehdä jotakin.

Yhteistyöllä eteenpäin

Kurikassa tehdään laajaa, koko kunnan yhteistä työtä liikkuvan varhaiskasvatuksen mahdollistamiseksi. Esimerkiksi liikuntatoimi ja varhaiskasvatus toimivat ja ideoivat paljon yhdessä. Idea päiväkotien palvelulupauksista syntyi Kurikassa juuri koko kunnan sitouttamiseksi liikkumisen edistämiseen.

– Kunnan hyvinvointityöryhmässä heräsi huoli lasten pahoinvoinnista ja liikkumattomuudesta. Samalla kypsyi ajatus siitä, että liikunnan edistämistä pitää johtaa innostavasti, eikä olettaa, että toiminnallisuus syntyy itsestään kentällä. Sitä kautta lähdimme kehittämään ideaa päiväkotien palvelulupauksista, kertoo Kurikan varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvalta.

Varhaiskasvatuksen liikunnanohjaaja Maija Keto täydentää, että palvelulupaukset haluttiin tehdä päiväkoteihin helpottamaan varhaiskasvattajien työtä. Varhaiskasvattajat ovat aktiivisia toimijoita liikunnan edistämisessä, mutta samaan aikaan arjessa pitää huomioida paljon asioita.

– Palvelulupaukset mahdollistavat liikkumisen lisäämisen osana varhaiskasvatuksen arkea, ja samalla uusien toimintamallien viemistä myös perheisiin. Varhaiskasvatuksen henkilöstöä meillä on yli 200 ja jokaisen tekemä työ päivittäin on merkityksellistä ja sitä haluamme tukea, Keto sanoo.

Palvelulupaukset tuovat liikettä arkeen

Uuden idean myötä Kurikan päiväkotien ryhmät sitoutuivat luomaan omat palvelulupauksensa siitä, mitä kukin ryhmä lupaa omalta osaltaan tehdä, jotta liikkuminen ja toiminnallisuus lisääntyvät tai pysyvät hyvällä tasolla.

– Palvelulupaukset ovat jokaisen ryhmän itse pohtimia konkreettisia asioita, kuten esimerkiksi lupaus liikkua ulkona säällä kuin säällä, lisätä liikuntavälineiden käyttöä tai vahvistaa lasten toimijuutta varhaiskasvatuksen arjessa. Osa ryhmistä on myös osallistanut lapsia lupausten miettimisessä, Koskenvalta kertoo.

Palvelulupausten takana on ajatus siitä, ettei liikkumisen edistämistä tehdä yksin; jokainen toimija ja jokainen ryhmä voi tehdä omalta osaltaan jotakin pientä, mutta samalla suurta. Kurikassa oivallettiin, että kunkin ryhmän palvelulupaukset on helppo kytkeä myös vuosittaiseen nykytilan arviointiin.

– Palvelulupaukset voi kirjata suoraan nykytilan arviointiin ja siten tavoitteiden toteutumista voi seurata vuoden aikana. Kun tavoitteet on kirjattu nykytilan arviointiin, myös meidän on helpompi tukea päiväkotiryhmiä ja kysellä kuulumisia, Keto summaa.

Kurikan liikuntatoimen päällikkö Annukka Siltakorpi kertoo, että palvelulupaukset ovat keränneet kiitosta erityisesti niiden resurssiviisauden vuoksi.

– On mahtavaa, että palvelulupausten kautta voimme miettiä, miten nykyisin resurssein voidaan tehdä asioita paremmin. Liikkumisen edistämiseen ei aina tarvita lisämäärärahaa, Siltakorpi summaa.

Esimerkkejä Kurikan päiväkotien palvelulupauksista

Alla on esimerkkejä Kurikan päiväkotien palvelulupauksista. Lupaukset ovat esillä varhaiskasvatusyksiköissä ja siten näkyvissä myös perheille. Kaikki Kurikan 13 päiväkotia ryhmineen on tehnyt omat lupauksensa liikkumisen edistämiseksi varhaiskasvatuksessa.

  • ”Ryhmän ja käytävän lattiaan tehdään erilaisia teippauksia lattiateipillä, jotka tuovat ja innostavat siirtymätilanteisiin lisää liikkumista.”
  • ”Liikuntasalia hyödynnetään enemmän ja sinne näkyville liikkumiseen innostavia välineitä.”
  • ”Kasvattajan aktiivisuus ja osallistuminen ulkoilussa, jonka kautta lapsetkin innostuvat enemmän. Ulos lisätään ohjattua toimintaa, pihapelejä ja -leikkejä.”
  • ”Tietoisuus vähän liikkuvista lapsista ja heidän innostaminen ja kannustaminen toiminnallisuuteen.”
  • ”Hyödynnetään liikunnanohjaajan näkemyksiä ja huomioita enemmän, eli yhteistyön lisääminen ja liikunnanohjaajien osaaminen arkeen näkyväksi.”
  • ”Kannustetaan perheitä liikkumaan yhdessä perheenä ja siten nauttimaan yhdessäolosta ja toistensa kohtaamisesta.”
  • ”Lasten ideoiden ja toiveiden selvittäminen ja niiden näkyminen toiminnan suunnittelussa.”
  • ”Lisätään hengästyttävää liikuntaa.”
    Yhteystiedot
  • Nimi: Outi Koskenvalta
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Varhaiskasvatuspäällikkö
  • Sähköposti: outi.koskenvalta@kurikka.fi

Katso uusimmat ideamme!