Tiedetorstai 2023 – tutkimuksesta käytäntöön
1. Lapset ovat toistensa liikkumisen lähteitä
Pedagogisilla valinnoilla ja toimintatavoilla on yhteys lasten aktiivisuuteen. Lasten aktiivisuutta voi lisätä kuuntelemalla ja osallistamalla. Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmapolku ja kehitä-vaiheen esimerkkejä kuuntelemisesta:
- Jaetut toimintatavat: Kuuntele
- Minimuuverit -toiminnalla voi lisätä lasten osallisuutta
- Lasten fyysinen aktiivisuus ja varhaiskasvatuksen mahdollisuudet sen edistämisessä -väitöskirja
2. Arkiseikkailu-kampanjan vaikutus
Arkiseikkailu-kampanja lisäsi varsinkin arkiliikkumista yksiköissä kampanjan aikana sekä lasten osallisuutta. Muistakaa myös, että lasten mielikuvitusta hyödyntäen Arkiseikkailua voi toteuttaa vuoden jokaisena päivänä!
Inspiraatiota voi esimerkiksi hakea Arkiseikkailu-kampanjan eri vuosien materiaaleista. Bingoruudukot ovat vapaasti käytettävissä ja löytyvät verkkosivuiltamme:
3. Lähiympäristön ja luonnon hyödyntäminen liikkumisessa
Viimeaikaiset tutkimukset ovat nostaneet esille luonnonmukaisen ympäristön myönteisiä terveysvaikutuksia. Luonnossa liikkuminen edistää myös lasten fyysistä aktiivisuutta ja luovaa leikkiä.
- Liikkuvan varhaiskasvatuksen tukimateriaaleihin on kerätty tutkimustietoa sekä erilaisia artikkeleita ja ideoita liikkumisen olosuhteisiin liittyen
- Liikkuvan varhaiskasvatuksen Seuranta-Virvelistä voi seurata, miten lähiympäristöä ja luontoa hyödynnetään päivittäisessä liikkumisessa.
4. Varhaiskasvatuksen henkilöstön hyvinvointi
Varhaiskasvatuksen henkilöstön hyvinvointi puhuttaa. Liikkuva varhaiskasvatus pyrkii Nykytilan arviointi -työkalun kautta seuraamaan, miten henkilöstön hyvinvointia ja liikkumista tuetaan varhaiskasvatusyksiköissä.
Liikkuva varhaiskasvatus on myös tuottanut liikkumalla työhyvinvointia -tukimateriaalia, mistä löytyy vinkkejä työnantajan tarjoamaan tukeen.
Liikkumalla työhyvinvointia -tukimateriaali
5. Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnan vakiintuminen
Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnan vakiintumista edistää suunnitelmallisuus, sitoutuminen sekä verkostot. Vuosikellot ovat nousseet esille toimivina työkaluina liikunnallisen toiminnan ohjaamiseen. Liikkuvan varhaiskasvatuksen Ideapankista löydät näistä esimerkkejä:
- Varhaiskasvatuksen liikuntavuosikello ohjaa toimintaa Imatralla
- FSI:s Årsklockor för fysisk aktivitet inom småbarnspedagogiken
- Katso myös Liikunnan vuosikello -työkalu: www.liikuntakello.com