Tiedetorstai 2023 – tutkimuksesta käytäntöön

Julkaisimme marraskuun aikana joka torstai sosiaalisen median kanavissamme Tiedetorstai-postauksen, jossa jaoimme tutkimustietoa liikkumisesta ja hyvinvoinnista sekä konkreettisen esimerkin liikkumisen edistämiseen. Tähän juttuun on koottuna kaikki tiedenostot sekä liikuntaa edistävät askeleet. Miten teidän yksikössänne voitaisiin hyödyntää tutkimustuloksia käytännön arjessa?

1. Lapset ovat toistensa liikkumisen lähteitä

Pedagogisilla valinnoilla ja toimintatavoilla on yhteys lasten aktiivisuuteen. Lasten aktiivisuutta voi lisätä kuuntelemalla ja osallistamalla. Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmapolku ja kehitä-vaiheen esimerkkejä kuuntelemisesta:

2. Arkiseikkailu-kampanjan vaikutus

Arkiseikkailu-kampanja lisäsi varsinkin arkiliikkumista yksiköissä kampanjan aikana sekä lasten osallisuutta. Muistakaa myös, että lasten mielikuvitusta hyödyntäen Arkiseikkailua voi toteuttaa vuoden jokaisena päivänä!

Inspiraatiota voi esimerkiksi hakea Arkiseikkailu-kampanjan eri vuosien materiaaleista. Bingoruudukot ovat vapaasti käytettävissä ja löytyvät verkkosivuiltamme:

 

3. Lähiympäristön ja luonnon hyödyntäminen liikkumisessa

Viimeaikaiset tutkimukset ovat nostaneet esille luonnonmukaisen ympäristön myönteisiä terveysvaikutuksia. Luonnossa liikkuminen edistää myös lasten fyysistä aktiivisuutta ja luovaa leikkiä.

  • Liikkuvan varhaiskasvatuksen tukimateriaaleihin on kerätty tutkimustietoa sekä erilaisia artikkeleita ja ideoita liikkumisen olosuhteisiin liittyen
  • Liikkuvan varhaiskasvatuksen Seuranta-Virvelistä voi seurata, miten lähiympäristöä ja luontoa hyödynnetään päivittäisessä liikkumisessa.

 

4. Varhaiskasvatuksen henkilöstön hyvinvointi

Varhaiskasvatuksen henkilöstön hyvinvointi puhuttaa. Liikkuva varhaiskasvatus pyrkii Nykytilan arviointi -työkalun kautta seuraamaan, miten henkilöstön hyvinvointia ja liikkumista tuetaan varhaiskasvatusyksiköissä.

Liikkuva varhaiskasvatus on myös tuottanut liikkumalla työhyvinvointia -tukimateriaalia, mistä löytyy vinkkejä työnantajan tarjoamaan tukeen.

Liikkumalla työhyvinvointia -tukimateriaali

 

5. Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnan vakiintuminen

Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnan vakiintumista edistää suunnitelmallisuus, sitoutuminen sekä verkostot. Vuosikellot ovat nousseet esille toimivina työkaluina liikunnallisen toiminnan ohjaamiseen. Liikkuvan varhaiskasvatuksen Ideapankista löydät näistä esimerkkejä:

Katso uusimmat ideamme!