
Vähemmän istumista ja enemmän liikettä – toiminnallisia vinkkejä ruokailun yhteyteen
1. Hedelmän siemenet liikkumisen inspiraationa
Kouvolan Sairaalamäen päiväkodista vinkataan, että hedelmät voivat toimia mainiosti inspiraationa liikuntaan. Monesti välipalalla on tarjolla mandariinia, appelsiinia tai muuta siemenellistä hedelmää. Lasten kanssa voidaan sopia pieni liikuntatehtävä, joka tehdään sen mukaan, kuinka monta siementä syödystä hedelmästä löytyy. Tehtävä tehdään aterian lopuksi. Tehtävän voi tehdä myös pareittain, jolloin kukin pari laskee yhteen saamansa siemenet. Sitten he tekevät liikuntatehtävän yhdessä yhteenlasketun siemenmäärän verran. Vastaavasti voidaan myös laskea esimerkiksi kalapuikkojen ja lihapullien määrä ja tehdä liikettä niiden lukumäärän verran.
Esimerkki: kolme mandariinin siementä = kolme kyykkyhyppyä
2. Ruokalorut ja laululeikit
Erilaiset ruokalorut ja laululeikit piristävät ruokailuhetkeä. Ruokalorujen yhteyteen voidaan sopia yksinkertaiset liikkeet, joita tehdään samalla, kun lorua lausutaan. Ruokalorut sopivat usein tehtäväksi nimenomaan ennen ruokailua. Erilaisia laululeikkejä voidaan tehdä ruokailun jälkeen. Niitä voi kehitellä perinteisistä lastenlauluista, kuten Popsi popsi porkkanaa tai Vihanneslaulu. Laulujen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä liittyä ruokailuun, vaan muitakin lauluja voi hyödyntää liikuntaleikkinä.
Muun muassa Värssyjä-blogissa on ruokailuaiheisia loruja. Myös partiolaisilla on joitakin omia ruokalauluja.
3. Ylös tuolista
Ikaalisten Valkean ruusun päiväkodista vinkataan, että pienilläkin teoilla saa helposti liikettä ruokailuhetkiin. Kaikkea ei tarvitse tuoda suoraan lapsille pöytään, vaan he voivat nousta hakemaan esimerkiksi leivän tai maidon itse.
4. Porrastetut ruokailut
Jonottamista on mahdollista vähentää, kun ulkoilusta mennään porrastetusti ruokailuun. Tämä lienee jo käytössä tällä hetkellä vallitsevan epidemiatilanteen vuoksi päiväkodeissa, mutta kannattaa miettiä, voisiko porrastusta jatkaa myöhemminkin. Hyvinkään Tanssikallion päiväkodista myös vinkataan, että aikuisen kattaessa tai valmistellessa välipalaa lapsilla on vielä hyvä tilaisuus leikkiä ja puuhastella. Pöytiin ei tarvitse tulla istumaan ja odottamaan etukäteen, ellei odottamiseen ole erikseen mietitty jotakin toiminnallista tekemistä.
5. Ruuan väreistä inspiraatiota
Ruokailun aikana lapsille annetaan tehtäväksi tarkkailla ruuan värejä. Samalla voidaan keskustella ruuan monipuolisuudesta ja siitä, että ruoka-annoksen olisi hyvä olla mahdollisimman värikäs. Jokainen lapsi valitsee ruoka-annoksestaan yhden värin. Ruokailun jälkeen lapset etsivät joko päiväkodin sisältä ja/tai ulkoa jonkin valitsemansa värin mukaisen asian ja tulevat näyttämään sen ohjaajalle. Asia viedään sitten takaisin samaan paikkaan, jolloin askelia kertyy mukavasti.
6. Ruokapöytäjumppaa
Kehoa voidaan herätellä ruokailun aikana erilaisin venyttelyliikkein myös pöydän ääressä istuen. Erilaiset käsien taivutukset ja nostot sopivat erityisesti ruokapöytäjumppaan. Myös jalkojen nostot ja nilkan pyörittelyt luonnistuvat hyvin istuma-asennossa. Pienen jumppahetken voi tehdä ennen ruokailua, ruokailun aikana tai sen jälkeen.