Tuusulalaisen päiväkoti Martta Wendelinin piha houkuttelee leikkimään ja liikkumaan. Luonnonmukaisesti rakennettu piha mahdollistaa metsässä ulkoilun osana varhaiskasvatuspäivää, ja eri-ikäiset lapset leikkivät samalla pihalla ilman erottavia aitoja. Vaikka päiväkotipiha on rakennettu moderniksi, luonnonmukaiseksi ja liikunnallisuutta tukevaksi miljööksi, on piha myös turvallinen paikka niin lapselle kuin päiväkodin aikuisellekin.
Päiväkoti Martta Wendelin ei ole tyypillinen ilmestys päiväkodiksi. Tuusulan Hyrylässä sijaitseva päiväkoti on näyttävä puurakennus, jota ympäröi luonnonmukainen ja leikkiin kutsuva piha-alue. Puurakennus piha-alueineen on rakennettu alusta loppuun lapsia ajatellen ja osallistaen.
– Päiväkoti Martta Wendelin avattiin elokuussa 2022 ja se toimii tällä hetkellä 10-ryhmäisenä päiväkotina. Päiväkoti on kerännyt huomiota kansallisesti, sillä se voitti tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandian. Rakennus palkittiin keväällä 2023 Ranskan Lillessä kansainvälisellä puuarkkitehtuurin palkinnolla. Päiväkodilla on myös Joutsenlippu-sertifikaatti, kertoo kehittämispäällikkö Katja Elo.
Päiväkotipihan rakentamiseen haettiin Tuusulassa AVI:n valtionavustusta päiväkotipihojen liikuntaedellytysten parantamiseen ja luonnonmukaistamiseen. Sitä myös saatiin.
– Valtionavustus kattoi noin 30 prosenttia päiväkotipihan kustannuksista. Lisäksi pääsimme pihan suunnitteluvaiheessa tutustumaan berliiniläisiin luonto- ja viherpihoihin, joista Martta Wendelinin piha saikin paljon inspiraatiota, kertoo suunnitteluarkkitehti Riitta Laurila.
Päiväkotipiha, jossa pääsee metsään
Martta Wendelinin pihaprojektin takana on ollut ajatus lapsen leikin jatkumisesta sisätiloista ulos. Isot ikkunat avautuvat suoraan pihapiiriin ja houkuttelevat lasta hyödyntämään monipuolista piha-aluetta. Leikki saa jatkua pihallakin.
– Pihapiiri on suunniteltu niin, että se on sitä luonnonmukaisempi ja rosoisempi, mitä kauemmas päiväkotirakennuksesta mennään. Pihalla on paljon kasvillisuutta ja alkuperäistä puustoa, mäkiä, keinuja, hiekka-aluetta, hieman asfalttiakin sekä viherkattoinen ulkovälinevarasto, jonka seinämä mahdollistaa kioskin tai kaupan leikkimisen, Elo luettelee.
Päiväkotipiha rajautuu metsään, josta tarkoituksenmukaisesti ei ole siistitty pois esimerkiksi kaatuneita puunrunkoja tai kantoja. Piha on haluttu jättää mahdollisimman luonnonmukaiseen tilaan ja sellaiseksi, että se houkuttelee lapsia seikkailemaan.
– Ja lapsethan rakastavat leikkiä metsässä! Metsällä on tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus lasten suolistomikrobistoon ja sairastavuuteen. On mahtavaa, että pystymme tarjoamaan lapsille terveellisen ympäristön kasvaa ja kehittää esimerkiksi motorisia taitojaan, Laurila summaa.
Päiväkotipihalla on kokeiltu uusia ratkaisuja luovastikin. Yksi niistä on perinteisen hiekkalaatikon korvaava suurempi hiekka-alue, jossa ei ole selkeitä reunoja. Sekin vapauttaa tilaa mielikuvitukselle ja leikille.
– Uusi ratkaisu päiväkotipihassa on myös se, ettei eri-ikäisten piha-alueita ole rajattu aidoin toisistaan. Pihaa kiertää vain yksi iso aita ja eri-ikäiset lapset leikkivät samalla pihalla keskenään, Laurila tähdentää.
Turvallinen piha lapsen leikkiä ja aikuisen työskennellä
Kuten muutokset yleensäkin, etenkin myös eri-ikäisten yhteinen piha aiheutti alkuun epäröintiä ja pohdiskelua niin henkilökunnassa kuin huoltajissakin.
– Yhteispiha on haastanut opettelemaan uusia toimintatapoja ja yhteisiä pelisääntöjä. Siihen olemme olleet valmiita. Nyt näemme yhteispihan ainoastaan mahtavana asiana, joka tarjoaa tosi paljon mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan, kertoo varhaiskasvatuksen asiantuntija Heidi Innala.
Innala jatkaa, että päiväkotipihan täytyy olla turvallinen ympäristö lapsille, mutta myös aikuisille tehdä työtään. Pihan suunnittelu- ja rakennusprojektissa turvallisuus on otettu monella tavalla huomioon. Pihakeinujen alla on esimerkiksi turvahaketta, joka on tehty luonnonmukaisesti lehtipuusta. Muutkin turvallisuusratkaisut on pyritty toteuttamaan pihan luonnonmukaista kaavaa noudattaen.
– Muuttuneen toimintakulttuurimme ehkä suurimpana oivalluksena on ollut, että pihalla ei tarvitse jatkuvasti pelätä sitä, että eihän nyt mitään vaan sattuisi. Pihan ja lasten valvominen on kasvatuksellinen asia, joka ei saa estää monipuolista leikkimistä ja liikkumista, Elo jatkaa.
Luonnonmukainen miljöö on otettukin Martta Wendelinissä koko päiväkodin yhteiseksi asiaksi. Esimerkiksi pihalla kasvavat ja sinne istutetut monet puut ovat jääneet rauhaan lasten leikeissä.
– Tyypillisesti kun päiväkodin pihaan istuttaa puun, ei siitä ole vuoden jälkeen enää mitään jäljellä lasten innokkaiden käsien jälkeen. Nyt Martta Wendelinin puut sen sijaan kukoistavat. Se on kaikki tulosta yhteiseksi ja tärkeäksi koetusta asiasta, Laurila iloitsee.
Lasten ääni kuuluvilla
Koko päiväkotiprojekti on koettu yhteiseksi ja tärkeäksi asiaksi alusta saakka. Elo kertoo, että niin henkilökuntaa kuin lapsiakin on osallistettu päiväkodin suunnitteluun. Tätä on kutsuttu jopa osallistavaksi haaveiluksi.
– Henkilökunta haaveili luonnollisesta, innostavasta, monipuolisesta, hurmaavasta ja turvallisesta päiväkodista. Lapset puolestaan piirsivät omia näkemyksiään luontoa ja keijukaisia sisältävästä päiväkotipihasta. Ihan keijukaisia emme pihalle saaneet, mutta ehkä tilaa mielikuvitukselle sitäkin enemmän, Elo nauraa.
Innala puolestaan lisää, että piha on mahdollistanut ja monipuolistanut lasten ympäristö- ja liikuntakasvatusta. Tuusulassa luotu ympäristökasvatussuunnitelma on kaiken varhaiskasvatustoiminnan keskiössä, ja Martta Wendelinin piha tarjoaa täydelliset edellytykset suunnitelman täyttymiselle.
– Voimme nyt kokemuksella sanoa, että piha herättää lasten mielenkiinnon todella hyvin ja tarjoaa tilaa omaehtoiseen liikkumiseen. Päiväkodin pihalla on mahdollisuus olla metsäretkellä joka päivä. Meillä todellakin mennään ulos oppimaan, Innala summaa.
Luonnonmukainen päiväkoti pihoineen on ollut valtavan suuri projekti ja Tuusulan yhteinen ponnistus. Runoilija Elina Salmisen sanat ovat kulkeneet matkan ajan viitoittamassa tietämme:
– Suurten unelmien luokse kuljetaan satojen arkisten askelten avulla.
Lisätietoja
Katja Elo, kehittämispäällikkö
katja.elo@tuusula.fi