Tavallisesti Henna Heinosen johtaman Vilske-päiväkodin käytävillä liikkuu päivän aikana noin 130 lasta. Koronaviruksen tuomien rajoitusten myötä lapsimäärä on tippunut noin sadalla, ja viime viikkoina päiväkodissa on ollut yhtä aikaa korkeintaan 30 lasta. Uusi arki tuntuu seesteiseltä, vähän kummalliseltakin. Erityisesti vanhemmat lapset ovat miettineet, missä muut lapset ovat.
– Toisaalta kun se vanha tuttu kaveri on pois, on löytynyt ihan uusia ystävyyssuhteita, mikä on myös ollut ihanaa. On löytynyt uusia ystäviä ja sitä kautta uusia leikkejä. Aika tyytyväistä ja onnellista porukka täällä kyllä on, Heinonen summaa.
Vilskeessä osa henkilökunnasta on halunnut pitää lomaa, jotta voi olla kotona omien kouluikäisten lasten kanssa. Siitä huolimatta aikuisia on tällä hetkellä suhteessa lapsiin paljon.
– Aikuisten määrä mahdollistaa paljon sellaista, mitä normaalisti ei ole aikaa tehdä. On aikaa esimerkiksi lukea enemmän ja tehdä asioita yksilöllisemmin.
Muuttunut arki aiheuttaa myös haasteita ja vaikuttaa erityisesti havainnointiin ja vuorovaikutukseen. Lapset kehittyvät nopeasti eikä etätehtävien arvioinnin kautta saa samanlaista kuvaa kuin arjessa havainnoimalla. Heinosta mietityttävät erityisesti syksyllä kouluun lähtevät eskarilaiset sekä lapset, joilla on haasteita vuorovaikutustaidoissa.
– Vuorovaikutustaitoja voi olla haastavaa harjoitella kotona, jos ei ole esimerkiksi sisaruksia, mutta niitä harjoitellaan sitten, kun ollaan taas takaisin päiväkodissa.
Etätukea perheille kasvatustyöhön
Vilskeessä on haluttu tukea myös kotona olevia lapsia ja perheitä. Huoltajille on esimerkiksi lähetetty pieniä etätehtäviä ja videolinkkejä, luettu satuja valmiiksi nauhalle sekä kuvattu yhteisiä lauluhetkiä.
– Tarkoitus ei ole, että huoltajan pitää ryhtyä varhaiskasvattajaksi vaan olemme halunneet helpottaa perheiden arkea. Perheet ovat esimerkiksi hyödyntäneet nauhalle luettuja satuja iltasatuna, Heinonen kertoo.
Kun harrastukset ovat tauolla ja monet ajanviettopaikat kuten sisäleikkipuistot ja kauppakeskukset ovat kiinni, moni perhe ulkoilee enemmän yhdessä. Vilske on lähettänyt perheille vinkkejä myös ulkona liikkumiseen. Perheille lähetettiin esimerkiksi päiväkodissakin käyttöön otetut keväthavaintokaavakkeet.
– Olemme paljon luonnossa, joten lapset ovat myös vieneet vanhempiaan tutustumaan päiväkodin retkipaikkoihin. Tällaiseen ei välttämättä perheiden normaaliarjessa ole mahdollisuutta, Heinonen iloitsee.
Mahdollisimman tavallista, onnellista arkea
Vaikka moni asia arjessa on muuttunut ja tilanne mietityttää myös henkilöstöä, arki pyritään pitämään Vilskeessä mahdollisimman tavallisena.
– Vaikka eletään kriisiaikaa, sen ei pidä näkyä lapsille. Se on meidän varhaiskasvattajien ammattitaitoa ja meidän tehtävä. Olemme sopineet, että lasten kuullen ei puhuta mitään huolista. Aikuisten kesken toisaalta olemme puhuneet rehellisesti asioista alusta lähtien, Heinonen toteaa.
Tavallisesti kiireisen päiväkotiarjen on korvannut rento yhdessäolo. Aikaa on vapautunut yhteiseen suunnittelemiseen, kaappien siivoamiseen ja jopa tulevan vuoden syntymäpäiväkorttien askarteluun.
– Olemme vähän vaihdelleet myös kavereita, joiden kanssa lähdetään esimerkiksi metsään. Minusta sekin on ollut kiva, että myös aikuiset ovat oppineet tuntemaan toisiaan eri tavalla, kun ei olla niin kiinni tietyssä ryhmässä ja toiminnassa, Heinonen miettii.
Varhaiskasvatus ei ole lasten säilytyspaikka
Varhaiskasvatuksen järjestämisestä poikkeusoloissa on käyty keskustelua myös julkisuudessa. Heinosta harmittaa mielikuva siitä, että varhaiskasvatus on säilytyspaikka niiden lapsille, joiden vanhempien on pakko mennä töihin.
– Se on ajatuksena tosi karu. Me olemme koulutettuja ammattilaisia ja teemme laadukasta työtä suurella sydämellä. Tämä ei ole lasten säilytyspaikka, vaan laadukasta varhaiskasvatusta, josta olemme ylpeitä.
Jokaisella lapsella on myös oikeus varhaiskasvatukseen, mistä syystä erityisesti esikouluikäisille tarjotaan tekemistä ja tehtäviä myös kotiin.
– Vanhemmat ovat omien lastensa parhaita asiantuntijoita, ja me voimme auttaa heitä tarjoamalla mukavaa, kehittävää tekemistä ja tarkastelemalla asioita vähän eri kantilta, Heinonen avaa.
Heinonen on saanut palautetta siitä, miten vanhemmille on auennut ihan uudella tavalla varhaiskasvattajien työ. Kun yhteistä aikaa on enemmän, lapset ovat esitelleet vanhemmilleen päiväkodissa oppimiaan tietoja ja taitoja.
– Yksi äiti kertoi, että nyt vasta hän ymmärtää, mitä kaikkea teemme lasten kanssa ja miten tärkeää se on lapselle. Se on paras kiitos, minkä voi saada – että vanhemmilla on mahdollisuus nauttia arjesta lasten kanssa ja nähdä sitä kautta myös meidän työn merkitys.