Liikunnan vuosikello ja liikuntabingo

Liikunnan vuosikello ja liikuntabingo liikuttavat lapsia Ulvilassa. Varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Juuli Kemiläinen kertoo, miten vuosikello ja liikuntabingo auttavat perheitä ja varhaiskasvattajia liikuntatuokioiden ideoinnissa.

Liikunnan vuosikello

Liikunnan vuosikello on Ulvilan varhaiskasvatuksessa kehitetty pedagoginen työväline varhaiskasvattajille. Vuosikellosta saa poimittua ideoita lasten fyysiseen aktiivisuuteen ja motoristen perustaitojen kehittämiseen. Vuosikellon keskellä on näkyvillä erilaisia motorisia perustaitoja ja ulkokaarella liikuntavinkkejä niiden harjoittamiseen. Vinkit on vuosikellossa vielä jaoteltu neljään vuodenaikaan sopiviksi.

– Vuosikelloa ei ole sidottu tiukasti tiettyjen taitojen harjoitteluun, vaan se antaa paljon tilaa luovuudelle sekä auttaa ja tukee varhaiskasvattajia ideoinnissa. Vuosikellosta voi poimia juuri omalle ryhmälle mielekkäitä juttuja, kertoo Ulvilan varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Juuli Kemiläinen.

Vuosikellon tueksi Kemiläinen on kehittänyt jokaiselle vuodenajalle oman ideaoppaan, johon on koottuna erilaisia vuodenaikaan sopivia liikuntapuuhia. Kemiläisen kokoamat ideapankit pitävät sisällään paljon valmista materiaalia ja liitteitä, joita voidaan hyödyntää liikuntatuokioissa.

– Ideana on, että materiaalit kestävät aikaa, eikä niitä tarvitse valmistella kuin yhden kerran. Myöskään jokaisen ryhmän ei tarvitse valmistella itse kaikkea, vaan varhaiskasvatuksen yksikössä voi olla yhteinen materiaalikansio.

Kemiläinen toivoo, että vuosikellon avulla voitaisiin lisätä myös perheiden tietoisuutta motorisista perustaidoista sekä siitä, miten niitä voidaan yksinkertaisilla arjessa tehtävillä valinnoilla ja helpoilla liikuntapuuhilla kehittää. Vuosikellot ovatkin esillä Ulvilan varhaiskasvatuksen yksiköissä myös vanhemmille.

Ulvilan varhaiskasvatuksen liikunnan vuosikellon pääset lataamaan alta, tämän jutun materiaaleista.

Liikuntabingo

Ulvilan varhaiskasvatuksen laatima liikuntabingo on puolestaan suunniteltu perheille. Liikuntabingoja on tähän saakka tehty kaksi erilaista, syksylle ja talvelle. Bingossa on erilaisia vuodenaikaan sopivia liikuntaideoita, joita perheet voivat suorittaa yhdessä. Kunkin suorituksen jälkeen bingoruudukkoon voi laittaa rastin, ja siten alkaa keräämään liikuntabingoon suoria.

– Liikuntabingot on toimitettu perheille varhaiskasvatuksen yksiköiden kautta, tai perheet ovat voineet ladata sen itselleen varhaiskasvatuksemme verkkosivuilta. Bingon saa myös esimerkiksi kännykkään, joten ruutuja voi rastittaa myös digitaalisesti, Kemiläinen lisää.

Kemiläinen kertoo, että syksyllä liikuntabingoon liitettiin arvonta, johon perheet pystyivät osallistumaan bingosuoran saavutettuaan. Arvonnassa arvottiin erilaisia retkeilyvälineitä. Nyt Kemiläinen suunnittelee liikuntabingoa seuraavaan vuodenaikaan sopivaksi, keväälle.

– Mukaan on tulossa ainakin metsässä liikkumista, lintubongausta ja uimataidon ylläpitämistä. Ulvilan uimahalli onkin mukavasti tarjonnut perheille ilmaisia käyntejä uimahalliin, Kemiläinen hymyilee.

Liikunnan vuosikellon ja liikuntabingon kehittämiseen on saatu rahoitusta AVI:lta. Vuosikellon ja bingot on kuvittanut Suvi Saari. Ulvilan Liikkuvan varhaiskasvatuksen ideoita voi seurata heidän Instagram-tililtään: @liikkuvavarhaiskasvatus_ulvila

 

    Yhteystiedot
  • Nimi: Juuli Kemiläinen
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori, Ulvilan kaupunki
  • Sähköposti: juuli.kemilainen@ulvila.fi
  • Puhelinnumero: 0400 134 616