Olosuhteet tutkimus

Lisää liikettä ja työhyvinvointia YouTube-videoilla

Seinäjoella on jo pitkään edistetty lasten ja perheiden liikuntaa sekä työhyvinvointia hanketyöllä. Koronapandemia toi hanketyöhön omat haasteensa, jotka ratkaistiin tuottamalla monipuolisia videoita YouTubeen. Nyt perheille, lapsille ja aikuisille suunnatut liikuntavideot ovat ilmaiseksi saatavilla YouTubessa.

Seinäjoen varhaiskasvatuksessa on jo useita vuosia edistetty lasten ja perheiden liikkumista erilaisten hankkeiden avulla. Hankkeiden myötä jokaiseen varhaiskasvatuksen ryhmään on esimerkiksi saatu ”hyppööttäjä”, joka vastaa siitä, että liikunta pysyy mukana kaikissa arjen toiminnoissa. Sen lisäksi liikuntakoordinaattori Piia Taurula on aktiivisesti kiertänyt varhaiskasvatusyksiköissä pitämässä työhyvinvointihetkiä sekä hyppööttäjien koulutuksia ja tapaamisia.

– Alusta asti hankkeissamme on ollut mukana myös työhyvinvoinnin näkökulma. Sen lisäksi päätavoitteenamme on ollut lisätä liikettä lasten arkeen sekä innostaa myös perheitä liikkumaan, varhaiskasvatusopettajan taustan omaava liikuntakoordinaattori Taurula kertoo.

Koronapandemian myötä Seinäjoen hanketyöhön tarvittiin luovuutta, kun Taurula ei voinutkaan enää aktiivisesti kiertää varhaiskasvatusyksiköstä toiseen. Porukalla liikkeelle -hankkeessa päätettiinkin käynnistää videoprojekti, jonka tulokset ovat hyödynnettävissä edelleen.

– Kierroksillani yksiköissä pidin varhaiskasvattajille tyypillisesti puolituntisia työhyvinvointihetkiä, joissa esimerkiksi joogasimme yhdessä. Koronapandemian yllättäessä piti miettiä keino, miten nuo hetket saisi toteutettua turvallisesti. Siihen videoiden tuottaminen YouTubeen oli meille täydellinen ratkaisu, Taurula summaa.

Porukalla liikkeelle -hankkeessa toteutettiin videoita kolmeen eri kategoriaan: perheliikuntaan, aikuisliikuntaan ja varhaiskasvatuksen liikuntaan. Perheliikuntavideoissa on ideoita siihen, miten liikkua yhdessä koko perheen kanssa. Aikuisliikuntavideoissa puolestaan on mm. joogaa, kehonhuoltoa, kahvakuulatreenejä ja neuvoja juoksuharrastukseen. Varhaiskasvatuksen videoissa opetellaan esimerkiksi vuodenaikoja toiminnallisesti pihalla.

– Monenmoista liikuntavideota on siis kaikille ilmaiseksi saatavilla! Taurula hymyilee.

Voit tutustua Seinäjoen varhaiskasvatuksen liikuntavideoihin Päiväkoti Satulinnan YouTube-kanavalla.

    Yhteystiedot
  • Nimi: Piia Taurula
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Seinäjoen varhaiskasvatuksen opettaja ja liikuntakoordinaattori
  • Sähköposti: piia.taurula@seinajoki.fi