Suopolun tupa

Näin arkiseikkailu on mukana lapsiperheiden kohtaamispaikan liikunnallisessa arjessa

Suopolun tupa on viime syksynä Nurmijärvelle avattu lapsiperheiden kohtaamispaikka. Kohtaamispaikan tavoitteena on lisätä lasten ja perheiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Tänä syksynä Suopolun tupa osallistuu ensi kertaa Arkiseikkailuun. Kampanjaa vietetään 25.9.–8.10.2023 ja osallistumaan ovat tervetulleita esimerkiksi päiväkodit, perhepäivähoidon tiimit, neuvolat sekä perhekeskukset.

Suopolun tupa on lapsiperheille suunnattu kohtaamispaikka, joka on osa Keusoten perhekeskusverkostoa. Suopolun tupa on avattu marraskuun alussa vuonna 2022. Kohtaamispaikan ovet ovat auki lapsiperheille joka arkipäivä. Toiminnan keskiössä on hyvä arki ja varhaisen tuen näkökulma.

– Meillä Suopolun tuvassa touhutaan monenlaista yhdessä lasten ja perheiden kanssa. Haluamme lisätä vuorovaikutusta, vertaistoimintaa ja voimauttavaa yhteisöllisyyttä. Mikäli perheillä on tarpeita saada muiden toimijoiden tukea ja apua, me ohjaamme eteenpäin moniammatillisesti, kertoo kohtaamispaikan vastaava ohjaaja Henna Karvonen.

Arkiseikkailuun ovat tervetulleita myös perhekeskukset

Suopolun tupa osallistuu Arkiseikkailuun ensi kertaa tänä syksynä. Kahden viikon aikana kohtaamispaikassa toteutetaan tiiviisti Arkiseikkailun tehtäviä. Arkiseikkailun aikana halutaan myös tarjota lapsiperheille tietoa liikkumisesta, Nurmijärven kunnan liikuntamahdollisuuksista ja esimerkiksi retkeilypaikoista.

– Haluamme vahvasti liittää Arkiseikkailun osaksi Suopolun tuvan arkea. Liikumme ulkona, suoritamme Arkiseikkailun tehtäviä ja annamme perheille liikkumisvinkkejä. Paljon siis teemme paikan päällä kohtaamispaikassa, mutta jaamme tietoa myös sosiaalisessa mediassa, Karvonen kertoo.

Karvosen mukaan Arkiseikkailu sopii hyvin perhekeskuksille ja kohtaamispaikoille. Liikunnallisessa elämäntavassa on lopulta kyse hyvin pienistä asioista; lehtikasoissa pomppimisesta, olohuoneen temppuradoista sekä päiväkotimatkoista kävellen auton sijaan.

– Arkiseikkailu nostaa esiin myös ulkoilun tärkeyttä. Tutkimustietokin puhuu sen puolesta, että lapsiperheiden ulkoilu vähenee jatkuvasti. Arkiseikkailu kehottaa tutkimaan oman kodin ympäristöä uteliaasti, Karvonen summaa.

Suopolun tupa
Kuvissa Jenny Korhonen, toinen Suopolun tuvan vastaavista ohjaajista.

Suopolun tuvassa liikkuminen on osa arkea

Suopolun tuvan toimintaympäristö on suunniteltu siten, että liikettä ja monipuolisuutta olisi arjessa mukana mahdollisimman paljon. Kohtaamispaikan tiloissa on paljon mattoja ja patjoja sohvien ja nojatuolien sijaan.  Näin myös huoltajat ohjautuvat touhuamaan yhdessä lapsen kanssa lattiatasossa.

– Suopolun tuvassa hyödynnetään paljon muuntuvaa tilaa ja siirretään esimerkiksi kalusteita sivuun liikuntahetkien tieltä. Meidän toiminnassamme pikkuiset kyllä touhuavat, kunhan aikuisetkin touhuavat, Karvonen kertoo.

Kohtaamispaikassa järjestetään myös yhteisiä metsäretkiä ja pihatapahtumia, joiden määrää on tulevaisuudessa tarkoitus yhä lisätä. Lapsiperheet ovatkin olleet innostuneita lähtemään yhteisille metsäretkille ja samalla oppimaan tuntemaan lähiympäristöstä retkipaikkoja, joihin palata vielä myöhemminkin. Kynnys retkeilyn aloittamiseen voi olla korkea, jos oman kunnan aluetta ei tunne riittävästi.

– Loppujen lopuksi Suopolun tupaa ja Arkiseikkailua yhdistää sen pohtiminen, miten onni syntyisi arjessa esimerkiksi yhdessä liikkuen, Karvonen summaa.

Suopolun tuvan kuulumisia voit seurata heidän Instagram-tililtään: @suopoluntupa

    Yhteystiedot
  • Nimi: Henna Karvonen
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Vastaava ohjaaja, Suopolun tupa
  • Sähköposti: Henna.Karvonen@nurmijarvi.fi
  • Www-sivu: nurmijarvi.fi/suopoluntupa

Katso uusimmat ideamme!