Tiedetorstai 2024 – tutkimuksesta käytäntöön

Julkaisimme sosiaalisen median kanavissamme marraskuun jokaisena torstaina tutkimustietoa liikkumisesta ja hyvinvoinnista sekä konkreettisen vinkin asian edistämiseksi. Tähän juttuun on koottuna kaikki tiedenostot sekä liikuntaa edistävät vinkit!

1. 86% lapsista nauttii liikunnasta

Tiedetorstai

Piilo-tutkimuksen mukaan 86 % lapsista ilmaisi nauttivansa liikkumisesta. Huoltajien kyselyn mukaan lapset ilmaisivat nauttivansa liikkumisesta lähes aina tai usein. Lähes kaksi viidestä (39 %) lapsesta ilmaisi huoltajien mukaan nauttivansa liikunnasta lähes aina ja noin puolet (47 %) usein. Liikunnasta nautti harvoin 13 % ja ei koskaan 1 % lapsista.

Ideoita aktiivisempiin varhaiskasvatuspäiviin löytyy Liikkuvan varhaiskasvatuksen ideapankista!

Kurkkaa ideapankkiimme 

2. Ympäristöllä on väliä

Tiedetorstai

Liikkumaan innostava piha tarjoaa tasapainoon, kiipeilyyn, heittämiseen ja kiinniottamiseen liittyviä toimintapisteitä sekä välineitä. Tällaiset pihat kehittävät lasten motorisia taitoja ja edistävät hyvinvointia.
  • Pihojen tulisi olla riittävän tilavia, innostavia, jännittäviä, monipuolisia ja muunneltavia.
  • Pihojen suunnittelussa on hyvä osallistaa käyttäjiä ja huomioida erilaiset lapset.

Ideoita pihojen suunnitteluun

3. Enemmän liikettä arkipäivänä kuin vapaapäivänä

Piilo-tutkimuksen liikemittausten mukaan lapset liikkuivat varhaiskasvatuspäivinä noin puoli tuntia enemmän kuin vapaapäivinä. Varhaiskasvatusaika on lasten vapaa-aikaa liikunnallisempaa ja erityisen merkityksellistä kaikista vähiten liikkuville lapsille.

Miten jutella liikkumisesta perheiden kanssa? Tutustu liikkumisen puheeksi ottamisen -työkaluun kolmella eri kielellä!

4. Varhaiskasvatuspäivänä pojat liikkuvat enemmän

Piilo-tutkimuksen mukaan sukupuolten välinen ero liikkumisen määrässä korostui varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuspäivinä pojat liikkuivat keskimäärin 17 minuuttia enemmän kuin tytöt ja vapaapäivinä pojat liikkuvat 10 minuuttia enemmän kuin tytöt. Erityistä huomiota tulee kiinnittää vähän liikkuviin ja liikkumiseensa tukea tarvitseviin lapsiin.

Liikkumisen inkluusion -käsikirja tarjoaa työkaluja, ideoita ja vinkkejä liikkumisen inkluusion tukemiseksi varhaiskasvatuksen arjessa.

Katso uusimmat ideamme!