Toimintavälineet vaikeasti vammaisen lapsen kasvun ja osallistumisen tukena varhaiskasvatuksessa

Oikeus varhaiskasvatukseen koskee kaikkia lapsia. Malike-toiminnan uuteen oppaaseen on koottu varhaiskasvatusikäisille vaikeasti vammaisille lapsille soveltuvia toimintavälineitä ja vinkkejä niiden hyödyntämiseen yhdenvertaisen osallistumisen toteutumiseksi. Kuva: Malike

Toimintavälineet lisäävät osallistumista

Malikkeen Liikkeelle pienestä pitäen -toiminnassa on perehdytetty kuluneen vuoden aikana toimintavälineiden käyttöä sellaisissa varhaiskasvatusyksiköissä ja ryhmissä, joissa on toimintavälineitä liikkumisessaan käyttävä lapsi tai lapsia. Välineet ovat olleet kokeilussa kussakin päiväkodissa noin neljän viikon ajan perehdytyksen jälkeen.

– Olemme tarjonneet varhaiskasvatukseen tietoa toimintavälineistä sekä toimintavälineiden maksutonta kokeilumahdollisuutta, kertoo suunnittelija Ira Tiilikainen. 

Välineitä on päässyt nyt käyttämään yhteensä 24 vaikeasti vammaista lasta. Tiilikaisen mukaan kokemukset ovat olleet positiivisia ja joihinkin varhaiskasvatuksen toimipisteeseen on jo hankittu osallistumista edistäviä toimintavälineitä.

– Toimintavälineet lisäävät lasten yhdenvertaista osallistumista esimerkiksi liikuntaan varhaiskasvatuksessa. Näiden lasten yhdenvertainen osallistuminen ja liikkuminen vaatii erityistä huomiota ja suunnittelua sekä joskus myös toimintavälineiden hankintaa, Tiilikainen summaa.

Oppaasta ja videoista vinkkejä varhaiskasvatukseen

Toimintavälineet vaikeasti vammaisen lapsen kasvun ja osallistumisen tukena varhaiskasvatuksessa -opas on koottu Malikkeen kokeilutoiminnan pohjalta. Oppaaseen on koottu varhaiskasvatusikäisille vaikeasti vammaisille lapsille soveltuvia toimintavälineitä ja vinkkejä niiden hyödyntämiseen yhdenvertaisen osallistumisen toteutumiseksi.

Oppaassa välineet on kuvattu lyhyesti ja hinnat ovat suuntaa antavia, sisältäen arvonlisäveron. Tarkemmat tiedot välineiden ominaisuuksista, lisävarusteita sekä hinnoista on saatavilla maahantuojilta. Tiedot maahantuojista löytyvät kunkin välineen kohdalta.

Voit ladata maksuttoman oppaan alta tai Malikkeen verkkosivuilta.  Alla nähtävillä myös video oppaan tueksi.

Toimintavälineitä kokeiluun myös teidän yksikköönne?

Onko varhaiskasvatuksen ryhmässänne vaikeasti vammaisia lapsia? Oletteko kiinnostuneita kokeilemaan toimintavälineitä?

Toimintavälineiden perehdytys ja kokeilu on mahdollista myös omassa varhaiskasvatusyksikössänne. Malike toivoo tapaavansa tällöin toimintavälineitä käyttävän lapsen/lapset, hänen kanssaan toimivat aikuiset sekä mahdollisuuksien mukaan lapsen fysio- ja toimintaterapeutin sekä lapsen huoltajat. Malikkeella on mahdollisuus jättää käyttöönne soveltuvat välineet noin 3-4 viikon ajaksi kokeiluun.

Ota yhteyttä sähköpostitse malike@tukiliitto.fi tai puhelimella 040 4839 327.

    Yhteystiedot
  • Sähköposti: malike@tukiliitto.fi
  • Puhelinnumero: 040 4839 327