Vinkkejä Arkiseikkailun toteuttamiseen varhaiskasvatuksessa ja perheen kanssa

Huippusuosittu Arkiseikkailu järjestetään jälleen tänä syksynä. Arkiseikkailu kannustaa aikuista ja lasta ihmettelemään lähiympäristöä yhdessä liikkuen. Kampanjaa vietetään 25.9.–8.10.2023. Tässä jutussa jaamme konkreettisia vinkkejä Arkiseikkailun toteuttamiseen varhaiskasvatuksessa ja kotona.

Miten varhaiskasvatuksessa voidaan hyödyntää Arkiseikkailua?

Miten varhaiskasvatuksessa voidaan hyödyntää Arkiseikkailua?

Kysyimme syksyn 2022 Arkiseikkailuun osallistuneilta varhaiskasvatusyksiköiltä, miten Arkiseikkailua hyödynnettiin heidän yksiköissään. Näin varhaiskasvatusyksiköt vastasivat!

”Keräsimme arkiseikkailubingon tehtävistä ”rasteja” koko syksyn ajan metsäretkillemme. Julistepohjasta otimme metsään mukaan 2-3 tehtävää per retki.”
”Aamu-ulkoilulla teimme jonkin tehtävän bingosta. Välillä lapset toivoivat, välillä minä perhepäivähoitajana valitsin. Sisällä lapset rastivat tehdyn asian.”
”Bingopohjan tehtävät kirjoitettiin lapuille, jotka laitettiin pussiin. Pussista nostettiin joka päivä tehtävä toteutettavaksi. Kun kaikki oli tehty, palkintona oli pieni rusinarasia jokaiselle pussukassa puun oksalla.”
”Kävimme metsäretkellä ja otimme neljä bingokarttaa mukaan. Jaoimme lapset neljään ryhmään ja lähdimme pienryhmissä suorittamaan tehtäviä.”
”Vanhempainillassa puhuttiin arkiliikunnan ja yhdessä liikkumisen tärkeydestä. Jaoimme koteihin Arkiseikkailun bingokaavakkeet ja tietoa Arkiseikkailusta.”
”Maalasimme ”jumppalinnuille” oman puun ja jokaisesta liikuntahetkestä sai värittää oman linnun puun oksalle. Lintuina toimi Arkiseikkailun lintukuvat.”

Miksi Arkiseikkailuun kannattaa osallistua?

Miksi Arkiseikkailuun kannattaa osallistua?

Syksyn 2022 Arkiseikkailuun osallistuneet varhaiskasvatusyksiköt ja perheet kertoivat kyselyssämme, miksi Arkiseikkailuun osallistuminen kannattaa varhaiskasvatuksessa ja kotona.

”Vanhemmille on aina mukava antaa tällaisia valmiita esitteitä ja tehtäviä kotiin viemisiksi. Nytkin sattui vanhempainilta juuri sopivasti samaan aikaan.”
”Tehtävien teko ei vaadi välineitä tai erityistä materiaalia, riitti kun oli lomake mukana ja luonto lähellä. Osan tehtävistä pystyi tekemään myös sisällä. Tehtäviä oli helppo ottaa osaksi arkea. Lapset innostuivat niistä ja halusivat tehdä joitain tehtäviä yhä uudestaan ja uudestaan.”
”Parasta oli, että perheet ottivat Arkiseikkailun heti omakseen ja tekivät tehtäviä innolla yhdessä. Monesti aamulla ja viikonlopun jälkeen vanhemmat laittoivat koontijulisteeseen rasteja, mitä olivat tehneet, ja samalla muistelivat lastensa kanssa kivoja yhteisiä tekemisiä.”
”Bingoruudukko oli täynnä ”hyvän mielen tehtäviä” ja ne onnistuivat pikkuvaivalla arjen keskellä! Kiva oli kannustaa perheitä myös bingoilemaan ja mahtavasti osa perheistä/lapsista kertoi kotonakin jatkaneensa tehtäviä!”
”Opimme, että jo pienillä asioilla tuli liikuttua paljon enemmän, ja lapset innostuivat. Osa tehtävistä jää vakituiseen käyttöön, kuten liikkumistyylit siirtymissä sekä pihaleikit. Bingoruudukko oli hyvin monipuolinen ja siitä löytyi jokaiselle jotakin!”

Miten perheessä voidaan osallistua Arkiseikkailuun yhdessä?

Miten perheessä voidaan osallistua Arkiseikkailuun yhdessä?

Myös perheet vastasivat syksyn 2022 Arkiseikkailua koskevaan kyselyymme. Alla vinkkejä siihen, miten Arkiseikkailua voidaan hyödyntää kodin lähiympäristössä yhdessä perheen kanssa sekä perheiden palautetta siitä, mikä Arkiseikkailussa on parasta.

”Hauskat tehtävät, joita pystyi mukavasti liittämään arkeen. Lapsi sai valita mieluisia tehtäviä juuri sille päivälle. Lasten keksimistä liikkeistä puhutaan vieläkin!”
”Ihanat uudenlaiset aiheet ihmettelyyn! Liikumme jo paljon luonnossa ennestäänkin, mutta oli mukava saada Arkiseikkailusta taas uudenlaisia tehtäviä ja ihmettelyn aiheita. Saimme arki-iltojen ulkoiluihin mukavaa vaihtelua. Kiitos piristyksestä syksyyn ja arkeen!”
”Yhdessä tekeminen. Mukava oli huomata, kuinka valmis pohja antoi arki-iltoihin virtaa kerätä pisteitä. Siitä nautti niin lapsi kuin vanhempikin!”
”Aidosti lapsen kanssa touhuaminen oli parasta. En olisi milloinkaan itse keksinyt tällaista toimintaa ulkoiluun! Oli myös ilo huomata, miten iloinen 4-vuotias neiti oli, kun näitä tehtiin.”

Arkiseikkailu logo nelio

Mukaan Arkiseikkailuun?

Arkiseikkailu on Liikkuva varhaiskasvatus ja Liikkuva perhe -ohjelmien yhteinen varhaiskasvatusyksiköille ja perheille suunnattu kampanja, jossa tutustutaan yhdessä lähiympäristöön. Perheet saavat bingoruudukon, jossa on erilaisia tehtäviä luonnon tarkkailuun ja liikkumiseen.

Arkiseikkailuun voi ilmoittautua vielä mukaan! 1500 ensimmäisenä ilmoittautunutta yksikköä saavat postissa julistepaketin (julistepaketti lähetetään 13.8. mennessä ilmoittautuneille).

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Lue lisää Arkiseikkailusta