Vinkkejä vanhempien osallistamiseen varhaiskasvatuksessa

Koko perheen kanssa liikkuminen, ulkoileminen ja touhuaminen ovat valintoja, joiden myötä lapsi oppii liikkumisen kuuluvan päivittäiseen elämään. Aikuisen kannustaminen ja esimerkki lisäävät lapsen fyysistä aktiivisuutta, ja pienikin lisäliikkuminen vie kohti liikkuvampaa elämäntapaa. Näiden päiväkotien lähettämien vinkkien avulla varhaiskasvatuksessa saadaan osallistettua myös huoltajat liikkumaan.

1. Hakuhyppelyt

Hakuhyppelyjen ideana on, että lapsi ja hakija suorittavat yhdessä pienen liikuntatuokion ennen kotiinlähtöä. Hakuhyppelyvinkin voi kirjoittaa paperille ja kiinnittää esimerkiksi lapulla portin pieleen. Ideoita hakuhyppelyyn:

  • Vaihtuva liikuntarata. Radan voi tehdä jo aamupäivällä, jolloin lapset pääsevät kokeilemaan rataa jo päivän aikana.
  • Keppihevosella ratsastaminen. Laukka-askeleet ja esteet tuovat lisävauhtia!
  • Tasapainoilu penkin päästä päähä
  • Pussihyppelykisa
  • Hyppynarulla hyppely
  • Hulavanteen pyörittäminen minuutin ajan
  • Juosten päiväkodin ovelle ja takaisin
  • Juosten tai yhdellä jalalla hyppien päiväkodin ympäri, jos rakennus on mahdollista kiertää.
  • X-hyppyä minuutin ajan

Liikunnallinen kevätjuhla/isänpäivä/vanhempainilta

Liikunnalliset juhlapäivät ja vanhempainillat ovat erinomainen tapa lisätä vanhempien liikkumista. Tilaisuus voi sisältää esimerkiksi liikuntaratoja, heijastinsuunnistusta, meneillään olevan vuodenajan merkkien bongailua esimerkiksi bingon muodossa, jousipyssyammuntaa, tasapainoilua, liikunnallisen viestin tai pallonheittoa – mitä ikinä keksittekään! Vanhemmat osaavat pukeutua asianmukaisesti, kun tapahtuman luonteesta ilmoitetaan etukäteen. Kun tilaisuuden järjestää esimerkiksi urheilukentällä, luontopolulla tai laavulla, tekemiseen avautuu lisää uusia mahdollisuuksia.

Lisävinkki: Myös isän- ja äitienpäivälahjat voivat olla toiminnallisia. Kankunharjun päiväkodissa lapset tekivät isänpäivälahjaksi liikuntalahjakortit. Lapset saivat valita, mihin liikunnalliseen toimintaan lahjakortti oikeuttaa. Tarkoituksena on, että sekä vanhempi että lapsi osallistuvat lahjakortissa mainittuun tekemiseen. Esimerkkejä liikunnallisesta toiminnasta: retki lähimetsään, nurmikon leikkaaminen yhdessä, kävely kirjastoon, kotisirkus tai yhdessä siivoaminen.

3. Kuukauden liikuntavinkki vinkkiluukussa

Liikuntavinkkejä voi antaa monessa yhteydessä ja monella tapaa. Tavallisen tiedotteen mukana tulevat vinkit saattavat kuitenkin helposti unohtua vanhemmilta ja hukkua muiden asioiden joukkoon. Kun päiväkodin seinälle rakennetaan avattava luukku, josta paljastuu joka kuukausi uusi liikuntavinkki, vinkki jää todennäköisesti paremmin mieleen. Kuukauden alussa vanhempi käy yhdessä lapsen kanssa kurkkaamassa luukkuun, kun hän tuo lapsen päiväkotiin.

Liikuntavinkkeihin tartutaan helpommin, mikäli ne ovat matalan kynnyksen vinkkejä ja suosituksia lähialueen liikuntamahdollisuuksista. Esimerkkivinkkejä:

  • Yhteinen uimahallireissu
  • Yhteisleikit: piilosta taskulamppujen kanssa ja hippaa naapuriperheen kanssa
  • Temppuvinkkejä olohuonesirkukseen
  • Yhteinen venyttelytuokio viikonloppuisin
  • Nuotioretki
  • Pyöräretki lapselle mieluisaan paikkaan

Vinkkiluukkuun voi kurkata kuukauden aikana muutaman kerran ja lapsilta kysellä, onko vinkkiä vielä ehditty toteuttaa. Innokkaat lapset innostavat myös vanhempia!

4. Oman geokätkön tekeminen

Päiväkodissa voidaan askarrella oma geokätkö. Kätkö voi olla koristeltu muovirasia, johon laitetaan vihkon ja kynän lisäksi esimerkiksi liikuntahaaste. Kätkö viedään metsään ja piilotetaan yhdessä lasten kanssa. Jokaiseen perheeseen jaetaan alueen kartta, johon kätkö on merkitty, ja perhe voi käydä itselleen sopivana aikana etsimässä kätkön. Näin perheet pääsevät tutustumaan lähiympäristöön ja metsän piiloihin. Vihkoon merkitään kävijöiden nimet. Kun lapset ovat olleet mukana piilottamassa kätköä, se myös todennäköisesti löytyy, eikä etsijöiden tarvitse pettyä Kätköstä löytyvän liikuntahaasteen perhe voi tehdä yhdessä metsässä. Kätköpaikkaa voi halutessaan vaihtaa pari kertaa vuodessa.

Onko sinulla idea, jonka haluaisit jakaa muillekin?

Lähetä ideasi