Poljan paivakoti

Pöljän päiväkodissa leikki on liikkumista ja liikuntaa

Pöljän päiväkodissa Siilinjärvellä liikunta on osa jokaista arkipäivää. Toiminnallisen oppimisen menetelmät ovat käytössä päivittäin, oppimisympäristö on hyvin laaja ja monipuolinen. Aikuiset rikastuttavat toimintaa, antavat lapsille uusia ideoita, rohkaisevat testaamaan omia rajoja ja löytämään vahvuuksia. Positiivisessa ja kannustavassa ilmapiirissä lapsi uskaltaa harjoitella myös uusia taitoja ja hypätä pois omalta mukavuusalueeltaan.

– Meillä lapset ovat aktiivisia toimijoita. Heidän mielipiteitään kuullaan ja arvostetaan. Lapsille annetaan paljon positiivista kannustusta ja huomiota – myös yrittämisestä. Uusia kehittymässä olevia taitoja harjoitellaan toistojen avulla. Meillä sallitaan liike ja siitä syntyvä ääni, päiväkodinjohtaja Päivi Huusko kertoo.

Lasten ja aikuisten hyvinvointi on tärkeää. Kaikki tilat ovat liikuntaan sopivia ja välineet ovat jatkuvasti lasten saatavilla. Aikuiset liikkuvat päivittäin yhdessä lasten kanssa ja liikkumisen merkitys ymmärretään myös työhyvinvointia tukevana asiana.

– Hyvinvointi rakentuu yhdessä hassuttelemalla, liikkumalla, lähiympäristössä tutkimalla ja ihmettelemällä, oivaltamalla ja välillä myös yhdessä nauramalla. Päiväkodissa on karsittu turhat säännöt ja kiellot pois. Meillä saa liikkua ja juosta. On tilaa ja metsää missä temmeltää, Huusko jatkaa.

 

Sitoutunut henkilökunta varmistaa pitkäjänteisen toiminnan

Liikkuva varhaiskasvatus -toiminta on huomioitu yksikön omissa viikoittaisissa toimintasuunnitelmissa. Nykytilan arviointi tehdään säännöllisesti ja toimintaa arvioidaan kaksi kertaa vuodessa kehittämispäivien yhteydessä. Päiväkodin henkilökunta on sitoutunutta ja ovat tehneet muun muassa liikuntaan innostavia lattiateippauksia koulun käytäville ja ruokasaliin.

– Teippaukset innostavat lapsia liikkumaan koulun käytävillä eri tavoin. Päiväkodin lapset käyvät päivittäin ruokailemassa koulun puolella, joten käytävillä liikutaan kolme kertaa päivässä. Myös nämä siirtymät voidaan hyödyntää motoristen taitojen harjoittelussa. Teippaukset ovat helposti muunneltavissa ja niitä voidaan uusia tarpeen mukaan, Huusko huomauttaa.

Yhteistyötä perheiden ja koulun kanssa

Pöljän päiväkodissa liikunnalliselle toiminnalle asetetaan tavoitteita ja lapset otetaan mukaan toiminnan suunnitteluun, ideointiin ja arviointiin. Yhteistyötä tehdään myös vanhempien kanssa.

– Vanhemmilta pyydetään asiakaskyselyssä palautetta Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnasta. Kuvat ja videot tekevät toimintaa konkreettiseksi ja näkyväksi vanhemmille. He pääsevät myös osallistumaan koko perheen liikuntaseikkailuihin ja toiminnallisiin juhliin, sekä liikunnallisten kotitehtävien kautta, Huusko sanoo.

Koulun ja liikuntatoimen kanssa on tehty jo pitkään suunnittelutyötä päiväkodin ja koulun piha-alueen kehittämiseksi liikunnan näkökulmasta.

– Pihasta on muokattu lähiliikuntapaikka, joka palvelee alueen lapsiperheitä myös vapaa-ajalla. Pihaan on rakennettu liikunta-areena, uusittu kiipeilytelineitä, talvella kentälle jäädytetään iso luistinrata, pururadalla on valaistut hiihtoladut ja päiväkodin pellolla on oma latu pienten lasten käyttöön. Seuraava suunnitelma on frisbeegolf radan rakentaminen lähimetsään, josta hyötyvät päiväkodin ja koulun lapset, sekä kaikki kuntalaiset. Lähimetsästä löytyy myös kota, joka on kaikkien vapaassa käytössä ”valvotusti”, Huusko kertoo.

Päiväkoti on ottanut Pöljän kyläyhdistyksen, riistanhoitoyhdistyksen ja Pöljän Marttojen talkoilla tekemän kodan lähimetsästä aktiiviseen käyttöön. Kota ja sen ympäristö toimivat oppimisympäristönä päiväkodin lapsille lähes päivittäin.

Pöljän päiväkoti on Vuoden Liikkuva varhaiskasvatus -yksikkö 2022. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Liikkuvat-palkinnot 22.11.2022 yhteistyössä Opetushallituksen kanssa esimerkillisestä työstä lasten ja nuorten liikkumisen edistämisessä. Palkinnot myönnettiin kahdelle Liikkuva varhaiskasvatus -yksikölle, Liikkuvalle koululle ja Liikkuva opiskelu -oppilaitokselle.

Liikkuvat-palkinnot 2022

  • Liikkuva varhaiskasvatus: Pöljän päiväkoti (Siilinjärvi) & Keskustan päiväkoti (Kouvola)
  • Liikkuva koulu: Huhtasuon yhtenäiskoulu (Jyväskylä) & Ihalan koulu (Raisio)
  • Liikkuva opiskelu: Haukiputaan lukio (Oulu) & Savon koulutuskuntayhtymä Sakky (Varkaus, Kuopio, Siilinjärvi, Iisalmi)