Kortepohjan päiväkotikoulu

Toiminnallinen Kortepohjan päiväkotikoulu suunniteltu palvelemaan kaikkia alueen asukkaita

Kortepohjan päiväkotikoulu ei ole pelkkä päiväkoti eikä pelkkä koulu. Päiväkotikoulu on suunniteltu toiminnalliseksi ja palvelemaan moninaisia käyttäjiä aamusta iltaan. Alueen lapset ja aikuiset ovat olleet mukana suunnittelemassa sekä ulko- että sisätiloja.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman henkilöstö pääsi tutustumaan tähän elokuussa 2022 toimintansa aloittaneeseen päiväkotikouluun. Päiväkodin johtajan Timo Korhonen esitteli modernin päiväkotikoulun tiloja ja toimintaa.

Esittelykierros aloitettiin ulkotiloista. Piha on jaettu kolmeen eri osaan palvelemaan eri ikäisten lasten tarpeita. 0–4-vuotiaiden piha sisältää erilaisia keinuja, kiipeilytelineitä ja muita leikkiin aktivoivia välineitä. Vanhempien lasten pihalla on kiipeilytelineiden lisäksi esimerkiksi kaukalo erilaisia joukkuepelejä varten. Lisäksi päiväkotikoulun viereen rakentuu lähitulevaisuudessa uusi lähiliikuntapaikka. Eri kohderyhmiä on osallistettu suunnitteluvaiheessa niin paljon kuin mahdollista ja kaikki tilat ovat iltaisin asukkaiden vapaassa käytössä.

– Olemme itse suunnitelleet pihan ja ideoita on kerätty sekä vanhemmilta että lapsilta. Lisäksi ideoita on saatu myös Englannista ja pihapedagogiikasta. Berwick Hills Primary School toimi hyvänä esimerkkinä. Hyödynnämme myös paljon alueen lähimetsää ja odotamme innolla lähiliikuntapaikkaa, josta on tulossa seikkailupuistotyyppinen. Metsää on tarkoitus säästää mahdollisimman paljon.

Vaikka pihassa onkin kolme eri osaa eri ikäisiä kohderyhmiä varten, lapset viettävät myös vuorotellen paljon aikaa metsässä liikkuen. Tutustumiskäynnin aikana, päiväkotiryhmä palasikin juuri aamuiselta metsäretkeltä takaisin.

Tästä tilasta piti alunperin tulla varasto. Nyt tila toimii pienten lasten liikuntatilana.

Sisätilat kannustavat liikkumaan

Sisätiloissa toiminnallisuutta ja käytettävyyttä on mietitty jokaista käytävää myöten. Käytävien seinät on rakennettu liikuntaan kannustaviksi, kiipeilyseiniä ja puolapuita hyödyntäen. Luokat ovat jaettavissa ja muunneltavissa tarpeiden mukaan. Oppimistiloja voi muokata ja taittoseinien avulla tiloja voi joko avata tai sulkea. Lisäksi rakennuksessa on paljon työsoppeja ja pienryhmätiloja. Äänieristys on kunnossa joka puolella. Päiväkotikoulu on toimintojen, suunnittelun sekä hallinnon osalta integroitu päiväkodin ja koulun yhteisyksikkö.

– Me olemme henkilöstössä kaikki yhtä tiimiä, emme jakaudu koulun tai päiväkodin erillisiin tiimeihin. Lisäksi meillä on yhdistelmätyöntekijöitä esimerkiksi erityisopettajien suhteen, mikä tuo joustavuutta työtarpeen mukaan. Tilat ovat myös kierrossa. Osa eskareiden oppimistiloista ovat suunniteltu enemmän kädentaitoja ajatellen ja toiset enemmän leikkimistä varten. Leikkitiloista voi myös hetkessä rakentaa toimivat palaveritilat seiniltä vedettävien pöytien ansiosta.

Leikkitilasta saa helposti palaveritilan vetämällä seinässä olevat pöydät ja tuolit alas

Kortetalo toimii asukkaiden olohuoneena

Kortepohjan päiväkotikoulun tilat sijaitsevat Kortetalolla. Täällä on päiväkodin ja koulun lisäksi myös paljon muita erityisesti lapsiperheille suunnattuja palveluja. Koulun ja päiväkodin lisäksi talossa toimivat kaupungin liikunta- ja nuorisopalvelut, kansalaisopisto, Keski-Suomen musiikkiopisto, oppilashuolto, neuvola ja perhekeskus sekä kirjasto. Liikuntasali on seurojen käytössä iltaisin ja liikuntavälineet ovat yhteiskäytössä.

– Halusimme rakentaa tästä asukkaita palvelevan kylätalon, asukkaiden olohuoneen. Toimintojen keskittäminen tuo helpotusta perheiden arkeen ja esimerkiksi uusia maahanmuuttajataustaisia perheitä on helppo ohjata oikean palvelun äärelle.

Kortepohjan päiväkotikoulu kirjasto
Kirjaston yhteydessä on satutila jota muun muassa esikoululaiset hyödyntävät

Minkälaisiin vastoinkäymisiin on törmätty?

– Pääsääntöisesti palaute on ollut positiivista, vaikka saimmekin aluksi jonkin verran kritiikkiä pihojen tekonurmen käytöstä. Olen joutunut haastatteluissa vakuuttamaan, että lapset pääsevät säännöllisesti metsään möyrimään. Lisäksi pedagogisesti on aina haastavaa, kun toimintatapaa joutuu muuttamaan. Olemme käytännön kautta todenneet, että lapset kannattaa esimerkiksi jakaa pienryhmiin, muuten hälinää on liikaa. Yhteistyö lähtee myös aina ihmisistä, siihen ei mitkään tilaratkaisut auta. Yhteistyön ja me hengen tulee olla kunnossa.

Elokuussa 2022 toimintansa aloittaneessa Kortepohjan päiväkotikoulussa 0–6-vuotiaita oppijoita on noin 200 ja 7–12-vuotiaita oppijoita on noin 350. Päiväkotikoulu sijaitsee Kortetalolla Jyväskylässä.

Kortepohjan päiväkotikoulu